LLibres i bibliografia

IMG_0599-001

 • Selecció bibliogràfica de l’Institut Català de la dona

 • “Llibres, pel·lícules i més per reflexionar sobre la violència masclista”

  25n

  La Xarxa de Biblioteques Municipals  es suma al Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones que se celebra cada 25 de novembre i et proposem llibres, pel·lícules, contes i molt més per abordar aquesta qüestió. Una selecció de títols que, des de diferents perspectives,- filosòfica, antropològica, històrica, jurídica, psicològica, política etc…- et convidaran a la reflexió entorn de les principals causes, característiques i tipologies de les violències masclistes.

 • El racó violeta

  El Racó Violeta serà una secció permanent i diferenciada de llibres del fons propi i d’altres adquirits amb l’ajut del pacte d’estat per a la prevenció de la violència de gènere. Adreçat al personal de serveis centrals, serveis territorials i serveis educatius del Departament d’Educació, es podran consultar i agafar en préstec llibres i materials didàctics sobre coeducació, igualtat, perspectiva de gènere, prevenció de la violència masclista, educació emocional, feminisme, sexualitat… i també obres de literatura infantil i juvenil sobre aquests temes.

 • Literatura infantil i juvenil LGTBI

La presència de personatges que responguin a la diversitat sexual de la nostra societat encara és anecdòtica a la literatura infantil i juvenil. Laia Aguilar entrevista a Bel Olid. Hi trobareu un llistat de títols imprescindibles. Article publicat al diari Ara del 18 d’abril de 2020.

 • Altres recursos bibliogràfics

IMG_2592

«A favor de las niñas»

Durant la dècada dels setanta Adela Turín i Nella Bosnia començaren a publicar a Itàlia la col·lecció «Dalla parte delle bambine». Poc després Esther Tusquets l’edità a Espanya amb el títol «A favor de las niñas» i la convertí en una col·lecció de referència per a la coeducació i la igualtat. serveix per donar valor al rol femení, eradicar els estereotips sexistes i la discriminació, canviar mentalitats i construir un món millor. Aquests llibres estan publicats per l’Editorial Kalandraka.

kaladraka

“La Ventafocs ja no creu en prínceps blaus”

Una versió moderna, real, i en clau d’humor, de ventafocs i prínceps que han de buscar la millor manera de ser feliços, a pesar de tot. Un conte que encanta a les noves generacions de joves i als lectors de sempre creat per Maria Josep Escrivà Vidal, Myriam Cameros Sierra, Nunila López Salamero.

ventafocs

niprincesespirates

«Tenir una filla o tenir un fill són fets equivalents: no sabem del cert com seran ni l’una ni l’altre. Haurem d’intentar no limitar-los, no imposar una manera de fer que impedeixi el seu ple desenvolupament. Sigui nen o nena, ha de tenir al seu abast totes les possibilitats que li ha donat la natura. I com que no podrem evitar que els arribin missatges sexistes, els hem d’ensenyar a tenir arguments per compensar-ho. Amb l’ajut d’aquest llibre podreu anar descobrint com educar unes nenes i uns nens més lliures i més feliços, sense les traves del passat i amb totes les portes obertes perquè construeixin la meravellosa vida que tenen al seu davant.»  Del pròleg de Marina Subirats, Ed. Eumo

6a Jornada de Biblioteques Escolars. Curs 2011-2012.
Ajuntament de Girona. Taller: Lectures no sexistes

“La ética del cuidado”

eticacuidado-001

“Las dos conferencias que Carol Gilligan pronunció en Barcelona, en el marco de las “Conferencias Josep Egozcue”, y que se publican en esta obra, tratan respectivamente de la ética del cuidado relacionada con lo que Gilligan denomina «daño moral» y con «la resistencia a la injusticia».
En ambas se pone un énfasis especial en la necesidad de cambiar de paradigma o de marco conceptual pues, de no ser así, se perderá una dimensión tan importante para el bienestar del individuo y de la sociedad como la capacidad de amar y de generar confianza entre unos y otros. La democracia se basa en la igualdad, pero el modelo patriarcal excluyó el amor entre iguales y las relaciones interpersonales se hicieron ásperas, hostiles e hipócritas. Si hoy sigue amenazada la ética del cuidado es porque el patriarcalismo se resiste a abandonar su posición de poder: la sociedad quiere seguir siendo patriarcal.” (del pròleg de Victòria Camps)

“A la conquista del cuerpo equivocado” de Miquel Missé

IMG_20191004_120515
“Siento la extraña sensación de que me han robado el cuerpo. De hecho, siento que nos lo han arrebatado a las personas trans en general. Es una sensación que tengo, no pretende ser una verdad. Pero lo cierto es que es una sensación intensa y violenta que me ha llevado a escribir este libro.”
Ed. Egales, Barcelona 2018