8 de març

“ Perquè cada dia és 8 de març”

IMG_0937-002

Des de l’any 1975, coincidint amb l’Any Internacional de la Dona, les Nacions Unides van celebrar el Dia Internacional de la Dona per primera vegada, el 8 de març.

La lluita de les dones per a la igualtat de drets i contra la discriminació té més de 100 anys d’història.

La celebració d’un dia de la dona ja l’havia proposat el 1910 Clara Zetkin a la Internacional Socialista reunida a Copenhague. Un any més tard, el 19 de març de 1911, més d’un milió de persones a Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa es van manifestar exigint per a les dones el dret al vot i a ocupar càrrecs públics, al treball, a la formació professional i a la no discriminació laboral. El moviment de les dones sufragistes (pel sufragi universal) es va estendre arreu. L’any previ a la I Guerra Mundial, 1913, a Rússia es van celebrar, també al mes de març, concentracions per protestar contra la guerra i en solidaritat amb les altres dones d’Europa.
El 8 de març de 1917 (23 de febrer segons el calendari julià utilitzat a Rússia) les dones russes van sortir al carrer per declarar la vaga i protestar contra la fam i la guerra que ja havia causat dos milions de morts. El context de protesta i desestabilització, va provocar l’abdicació del tsar i el govern provisional va reconèixer el dret de les dones al vot. “El Dia de la Dona Treballadora de 1917 s’ha convertit en memorable a la història. En aquest dia, les dones russes van aixecar la torxa de la revolució proletària i van encendre el món. La revolució de febrer comença a partir d’aquest dia” va escriure el 1920 Alexandra Kollontai.

Nőnap_-_Petrográd,_1917.03.08
Vaga de dones contra la guerra i la fam a Rússia. 8 de març de 1917. http://nepszava.hu/cikk/1122476-virag-helyett

A partir d’aquell moment, ininterrumpudament, cada any les dones aprofiten el 8 de març per fer visibles les desigualtats que encara persisteixen i reivindiquen el reconeixement i el valor de tot allò que aporten i han aportat les dones, sovint de forma invisible i/o invisibilitzada, a la història, la cultura i la societat.

Des de l’Àrea d’Innovació, programes i formació del Consorci d’Educació de Barcelona aprofitem la diada del 8 de març per impulsar la sensibilització envers les diverses situacions de discriminació que encara pateixen les dones per raó de gènere.

No es tracta de limitar a aquesta data el compromís del món educatiu envers la igualtat i la no discriminació, sinò que ho entenem com un moment per activar i nodrir amb recursos nous i/o actualitzats que donin suport a la tasca docent i interpel.lin a la reflexió educativa amb perspectiva de gènere “perquè cada dia és 8 de març”

  • Manifest llegit per les treballadores dels Serveis Centrals del Consorci d’Educació de Barcelona el 8 de març de 2018